23 | 10 | 2018
persartikels
donderdag, 02 april 2015 05:52

Klik op afbeelding om map te openen

 

Hierna volgen enkele artikels verschenen in de media

2015

De Diamond Race Viersel wordt opnieuw de hel van waterskiracing

Diamond Waterski Race - thbnl

Van alle waterskidisciplines is de racing wel de taaiste. Tegen meer dan 150 kilometer per uur over het water scheuren is niet iedereen gegeven. Zeker niet als de golven blijven terugbotsen tegen de steile, betonnen oevers van het Albertkanaal. En de chronometer beslist onverbiddelijk over winnen of niet.
En dan is er nog het loeien van de motoren en de geur van adrenaline op het water.
De Diamond Race is dé afspraak van dé absolute wereldtop.

Waarom mag je dit wereldevent in Viersel op 30 juni e.k. niet missen?

De beste raceskiërs van de wereld aan het werk

De Diamond race is een van de drie belangrijkste ‘endurance’ races ter wereld. Buiten de Catalina in de US en de Bridge to Bridge in Australië is Viersel dus hét verzamelpunt in Europa.
Dus trekt het evenement de allerbesten aan, ook de Amerikaan Todd Haig, 2 keer wereldkampioen.

Het wordt ook geapprecieerd als je voor onze eigenste skitalenten uit het dak zou gaan. Steven van Gaeveren (foto onder) en Dave van Steenlant zijn de gasten om te volgen in de FI klasse.
Bobby Bertels, zoon van beroemde bootbouwer Nico Bertels zal zeker ook van zich laten horen. Kan moeilijk anders, gezien de Bertels stamboom die al jaren de waterski op wereldvlak aanstuurt.

Diamond Waterski Race Vicky LeyssenVicky Leyssen (foto r.) is dan weer ‘the lady to sea’ bij de dames. Bij de juniors zit ook geen klein beetje talent: Jaini Devos en Demi Maeckelberg verdienen uw support bij de juniors.
De hele race ronde is goed te overzien en er is ook live commentaar zodat iedereen de race kan volgen. De start, de keerpunten en natuurlijk de valpartijen zijn ronduit spectaculair.

De spanning blijft behapbaar

De Diamond Race kent negen klassementen. Op opgaande graad van deskundigheid van de skiërs worden de heats afgewerkt.

Eurokids A & B, Juniors, Ladies F1 & F2, Seniors, Men F3, F2 and F1.

De Kids varen 15 minuten plus een ronde en komen dan al bekaf aan de finish. De F 1 mannen, daarentegen, doen het vijftig minuten plus een ronde. De spanning gaat dus gestaag de hoogte in. Wat weer niet wil zeggen dat de juniors minder interessant zijn. Wie spot het aanstormende talent, hier? En wie zal binnen een paar jaar kunnen zeggen dat hij de wereldkampioen zoveel jaren eerder al in actie heeft gezien. Let op de time laps. Diamond Waterski Race Steven Van Gaever

Om 19.30 uur op zondagavond volgt de officiële prijsuitreiking, die zoals steeds een reden is om met bubbels te spuiten. En ze te drinken.

Snelheid, snelheid meer snelheid op het water

Ieder racingteam telt een skiër, een piloot en copiloot die de signalen van de skiër doorgeeft aan de piloot. Anders dan in de andere landen is het Vierselse parcours tussen 2 boeien op een relatief smalle baan, ongeveer 5 kilometer lang.

In Viersel gaan de tellers ver boven de 100 kilometer per uur, op open water gaat het boven de 160 kilometer per uur.

De FIII laat een motor toe tot 150 pk op een boot van 15’. De FII heeft een motor tot 300 pk en de FI een motor of motoren tot 9,4 liter. In deze hoogste klasse wordt gevaren met een naar maat gebouwde boot met een binnenboordmotor of twee buitenboordmotoren.
Qua bootbouw is Bernico uit Willebroek een van de toonzetters in de wereld van de waterskiracing. Deze made in Belgium boten springen er uit qua design en styling maar ook qua prestaties. Diamond Waterski Race Paddock

Gluur binnen in de paddock

Buiten fysiek en een juiste strategie, zeker in de bochten, is de Racing een technische sport. Buiten het mooie uitzicht over de racebaan op het kanaal is de paddock een exclusieve gelegenheid om de boten, de piloten en de skiërs van heel dichtbij te zien.

Tussen de boten en de motoren is geen publiek toegelaten om veiligheidsredenen, maar je kunt bijna de maat van de sleutels (of de code die in de computer wordt ingetikt) zien waarmee de motoren tot het uiterste worden gedreven.

De vroar sfeer

Aan wal is er animatie voor jong en oud en je zult zeker niet met een lege maag naar het spektakel moeten kijken want op diverse plaatsen zijn er eet en drankpunten.

Van alle waterskidisciplines is de racing wel de taaiste. Tegen meer dan 150 kilometer per uur over het water scheuren is niet iedereen gegeven. Zeker niet als de golven blijven terugbotsen tegen de steile, betonnen oevers van het Albertkanaal. En de chronometer beslist onverbiddelijk over winnen of niet.
En dan is er nog het loeien van de motoren en de geur van adrenaline op het water.
De Diamond Race is dé afspraak van dé absolute wereldtop.

Waarom mag je dit wereldevent in Viersel op 28 juni e.k. niet missen?

http://www.belgianboatshow.be/nl/News/de-diamond-race-viersel-wordt-opnieuw-de-hel-van-waterskiracing?newsitemid={A357C93A-106C-4D2D-B749-2238689D388C}

 

2014

‘Tien jaar moeten op wachten’

Viersel - Tien jaar nadat Filip Vervecken als laatste Belg de Diamond Waterski Race had gewonnen, brak Dave Vansteelant zondag de ban. Hij riep de overheersing van Australiërs, Amerikanen, en Britten - zij maakten elk jaar het mooie weer in Viersel - een halt toe.

30/06/2014 om 03:00 door ANDRE VERHOEVEN

‘Tien jaar moeten op wachten’ Dave Vansteelant trekt vol vertrouwen naar het EK in Vichy.

‘Ik wist hoe ik deze race kon winnen en wat ik daar moest voor doen’, vertelt Vansteelant. ‘Snel starten, ruimte maken, enkele rondjes tot op de limiet gaan en dan op eigen tempo afwerken. Mooi dat het me lukte.’Vansteenlant deed het met een startfinish-zege. Zijn eerste rechte lijn tegen een onwaarschijnlijke snelheid die de 140 km per uur benaderde, was moordend voor de tegenstanders. Dat hij nadien aan hetzelfde tempo en zonder missers de rondjes afwerkte, was misschien wat eentonig voor de kijkers. Maar zijn aanpak rendeerde wel.

Dave Vansteenlant is intussen doorgestoten naar de wereldtop en dat hoopt hij straks te bevestigen op het Europese kampioenschap.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140630_01161463

 

WaterskiënDiamond Race Viersel - Dave Van Steelant en Vicky Leysen meten zich met wereldtop

‘Podium is het minimum’

‘Podium is het minimum’

28/06/2014 om 03:00 door KRISTOF SOMERS

Zandhoven -

Op het Albertkanaal strijdt zondag de wereldtop uit het waterskiën om de Diamond Race. ‘De Hel van Viersel’ belooft ook dit jaar weer sensatie, met topsnelheden boven de 170 km per uur. Dave Van Steelant en Vicky Leysen zijn de Belgische hoop op winst.

Voor de 29ste editie van de Diamond Race verwacht de organisatie in Viersel opnieuw veel volk.

‘Wij zijn over de hele wereld gekend’, weet voorzitter Jules Leysen van de Viersel Waterski Club. ‘Al van in 1978, toen de wedstrijd nog gewoon de Grand Prix Viersel heette, trekken we een vast publiek dat geniet van deze sensationele sport. Het WK voetbal of de Ronde van Frankrijk hoeven we dan ook niet te vrezen. We rekenen dit weekend opnieuw op zo'n 15.000 toeschouwers.’

De Diamond Race is één van de drie grootste marathonwedstrijden, naast de Bridge to Bridge in Sidney en de Catalina in California, en dus zijn er punten te verdienen voor de skiërs.

‘Met het oog op het WK in Nieuw-Zeeland volgend jaar is deze wedstrijd enorm belangrijk’, vertelt Leysen. ‘De winnaar neemt bovendien een gouden trofee met diamanten mee naar huis. Ja, we weten de deelnemers best wel te verwennen met verder ook nog de afsluitende Diamond Party Night. Maar we maken ook tijd om de Australische wereldkampioene Sarah Teelow te herdenken. Zij kwam vorig jaar om het leven bij een tragisch ongeval. Op vraag van haar ouders worden haar assen uitgestrooid in het water.’

Hel van Viersel

De Belgische delegatie begint over het algemeen met grote ambities. Bij de mannen F1 wordt het zeker uitkijken naar Dave Van Steelant uit Grobbendonk, die zowel in F2 en F3 al wist te winnen in Viersel.

‘Ik draai tot nu toe een heel goed seizoen’, aldus Van Steelant. ‘Het podium is daarom voor mij een minimum. Tod Haig en Steven Robertson zijn de grootste uitdagers.’

Gemakkelijk wordt het in elk geval niet. De Diamond Race gaat niet voor niets door het leven als ‘De Hel van Viersel’. Een naam die het te danken heeft aan het wilde water in het Albertkanaal. Bij wedstrijden gaat daardoor de moeilijkheidsgraad de hoogte in. ‘Dat kan voor ons Belgen in het voordeel spelen’, stelt Van Steelant. ‘Maar ik neem geen onverantwoorde risico‘s. In juli volgt meteen het EK in Frankrijk en dat staat bovenaan mijn lijstje.’

Bij de vrouwen hoopt Vicky Leysen het eindelijk eens af te maken. ‘De voorbije jaren eindigde ik telkens tweede of derde’, vertelt de sportvrouw uit Herenthout. ‘Dit keer probeer ik me iets minder te focussen zodat ik niet gestresseerd aan de start kom. Ik verwacht een spannend duel met Kathrin Ortlieb. In elk geval kan ik deze keer rekenen op een stabiel team.’

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140627_01158305

 

WaterskiDiamond RaceViersel - Formule 1-waterskiër Steven Van Gaeveren hoopt stiekem op podiumplaats

‘De lat hoger leggen’

  • donderdag 26 juni 2014 Om 3u00
  • Door GEERT STEVENS

Wie snelheidsduivels aan 180 kilometer per uur over het water wil zien razen moet zondag naar het Albertkanaal in Viersel komen. De Diamond Race blijft 's werelds grootste waterskiwedstrijd.Geert Stevens

De volledige wereldtop bij de formule 1 komt er aan de start. Met de Amerikaan Todd Haig en de Australiër Steven Robertson als blikvangers maar ook met Steven Van Gaeveren uit Hamme als Belgische hoop op een medaille. De Oost-Vlaming blijft één van de weinige Belgische toppers en beseft dat Viersel sowieso een belangrijke wedstrijd blijft.

‘Elke topskiër wil Viersel op zijn palmares zien . Ik won de wedstrijd hier ooit eens bij de junioren, maar in de formule 1 is de tegenstand natuurlijk van een heel andere orde. Viersel mag dan wel mijn Ronde van Vlaanderen betekenen, ik durf deze keer niet te hoog mikken. Mijn wintervoorbereiding verliep heel moeizaam vermits ik met mijn vriendin een huis heb gebouwd en daarin moesten we toch veel energie stoppen.’

http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20140625_01155567

 

29ste editie van de VIERSEL DIAMOND RACE

24/06/2014 om 00:52 door Carl Versteden

Zandhoven - Zondag 29 JUNI 2014 GAAT DE 29ste editie van de VIERSEL DIAMOND RACE DOOR, ’s werelds meest gekende waterski race. Dat de “HEL VAN VIERSEL” wereldfaam bezit is een feit! De DIAMOND RACE winnen is voor de wereldtoppers een MUST.

Ook dit jaar zal de voltallige wereldelite F1 aan de start verschijnen.
Niet alleen Tod Haig (USA) zal op het appel zijn maar ook Steven Robertson (AUS) en andere! !
Wij hebben alvast onze hoop gesteld in onze eigen atleten Roy de Weert, Buby Bertels,
Steven Malot, Steven Van Gaeveren, Dave Van Steelant.
Ook in de F2 zullen onze Belgische topskiërs van de partij zijn. Maar ook vanuit USA met
Cameron King en Andy Anderson is er deelname verzekerd en dan zijn er nog onze Europese
toppers.
Bij de dames zal Erin Saunders (USA) het opnemen tegen de Europese elite, Kathrin Ortlieb en Vicky Leysen !
Onze formule 3 skiërs behoren eveneens tot de Europese top zowel bij de dames als de heren en zullen ook onze driekleur verdedigen.
Wij duimen alvast voor al onze Belgische skiërs !!
De DIAMOND RACE wordt zeker een goede waardemeter voor het volgende Wereldkampioenschap dat dit jaar zal plaats vinden in Tenerife.
Dankwoord
Niet alleen de deelnemers werken hard voor deze dag. Ook de organisatie kent geen minuut rust vanaf het moment dat zij “starten” aan hun “VIERSEL DIAMOND WATERSKI RACE”
Na enkele weken relax-vergaderen wordt al snel doorgeschakeld naar hogere versnellingen. Op het einde van de strijd wordt het zelfs een “Fulltime “ job . Maar zij doen het maar al te graag!
Iets realiseren, creëren, van nul beginnen, in spanning alles plannen, opbouwen en dan... vandaag de “VIERSEL DIAMOND WATERSKI RACE”. Het is de diamanten bekroning op het werk. Nog even koesteren zij hun werk, straks is het wederom voorbij.
Doch een organisatie als dit kan niet leven zonder hulp van buitenaf. Hiervoor zoekt het organiserend comité steeds een aantal partners waarmee zij samenwerken.
Ook dit jaar zijn er weer een aantal bereidwillige personen en bedrijven gevonden die hun steun betuigen aan de Vierselse Waterski Club. Er zijn partners bij die reeds van de eerste editie, meer dan dertig jaar geleden, al hun bijdrage aan de “VIERSEL DIAMOND WATERSKI RACE” leverden en het geheel, mede door hun toedoen, zagen uitgroeien tot wat het vandaag is.
Onze dank gaat ook uit naar de Dienst voor de Scheepvaart. Tevens onze speciale dank aan de Gemeente Zandhoven en meer bepaald aan de heer Burgemeester en het voltallige Schepencollege. Ook onze dank aan alle diensten van de Vlaamse Gemeenschap welke hun medewerking verlenen en aan alle Openbare Diensten die we hier niet bij naam noemen.
Een hartelijke dank aan al onze medewerkers. Dankzij hun onvoorwaardelijke inzet, is de “VIERSEL DIAMOND WATERSKI RACE” geworden wat ze nu is Viersel Waterski Club

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blcve_01147495

 

2012

Diamond Race trekt duizenden kijklustigen

01/07/2012 om 23:25 door Kristin Matthyssen

Diamond Race trekt duizenden kijklustigen

 

Diamond Race trekt duizenden kijklustigen
Diamond Race trekt duizenden kijklustigen

Zandhoven - De spectaculaire Diamond Race met Formule 1-boten van de Viersel Waterski Club lokte zondag duizenden kijklustigen naar de rand van het Albertkanaal.

http://www.gva.be/cnt/aid1200503/diamond-race-trekt-duizenden-kijklustigen

 

The 27th WaterSki "Diamond Race" 2012

By BelRoxas |  Posted July 4, 2012  |  Maastricht, NL

Considered as one of the biggest international water-ski competitions in Europe, the 27th ‘Diamond Race’ was held in Viersel, Belgium last 1st of July 2012.

The weather was almost perfect, there were a couple of times when a few drops of rain fell but it didn’t spoil the festive and competitive sphere of this year’s Diamond Race. This race has been popular throughout the years where international water-skiers participate . Thanks to the hard working and dedicated Ms. Vera Van den Bossche, head of the organizing committee, together with the Viersel Waterski Club and all the staff and volunteers who made this event every year a very successful one. A reception for selected participants, members of the local and international jury was held on the eve of the race hosted by the Mayor and officials of the city of Zandhoven. Organizing an international event like this is a gigantic task. The Diamond Race 2012 was a job well done, a big compliment to the organizers!

A total of 84 international teams representing Austria, Australia, Germany, Great Britain, The Netherlands, Spain, USA and Belgium competed in 10 categories. The water has been rough since the day started, giving the skiers a lot of difficulty maintaining their courses. Several skiers lost momentum and fell in the water. In the major race, the Men’s F1 & F2 Championship, there were 26 powerful boats competing , the canal of Viersel was turned into a rough body of water that only a team with a good coordination between the pilot, observer and water-skier could finish the race. It was very exciting, with the boats number 2, 11, 222 and 399 fighting their way to the first place, they were so fast that the most spectators along the canal got wet; I was one of them, it’s good that my cameras were not damaged.

There were the familiar speed boats like the 222, 11, 2 among others but one team the 99 Psycho Clowns was an eye-catcher not only with the painting on its surface, but due to its powerful speed. This boat dominated the races, winning the F1 Men and F1 Women categories and 2nd place at the Juniors.

There were thousands of spectators last Sunday and everybody had a good time, young and old. There were amusements for the children, making this event not only for water-ski fans but also an entertainment for the whole family.

Mr. Rob Harks was the emcee and commentator throughout the whole event. Darren Kirkland, a former F1 Diamond Race champion, was also present but didn’t compete, he said that he will participate next year. Ms. Kim Lumley Manchett, two-time World and former Diamond Race Champion, was there too cheering for her husband Robert Manchett who was one of the observers of the Great Britain’s team. The siblings, Christopher and Trudi Stout last year´s winners in the F1 categories didn’t participate, hopefully they´ll be back next year. In order to keep everything according to the rules and regulations, international and local judges and officials were present.

The official awarding ceremony of the prizes took
place early evening that day during a closing party, although prize citations were awarded after every race to the respective winners. The winner of the F1 gets the prestigious Diamond Award 2012 which went to Wayne Mawer, who won also in 2009!!! Nico Bertels with the boat# 222 under Robbie Wright won the third place while boat# 2 led Steven van Gaeveren to the second place. Ms. Erin Saunders from the USA won the F1 Women’s, with the 99 Psycho Clowns boat.

For those who missed the excitement, thrill, action and fun in this year’s Diamond Race be sure to be there next year!!!

http://i.cdn.turner.com/ireport/sm/prod/2012/07/04/WE00783475/2146947/IMG7311aedited1jpg-2146947_p9.jpgCongratulations and more power to Ms. Vera Van den Bossche for her 40 years jubilee of dedication and support to water-ski sports.

http://ireport.cnn.com/docs/DOC-811372

 

Wayne Mawer wint Diamond Race Viersel

Internationaal
02.07.2012 - 10.00u
Door: Herman Gezelle

Tweevoudig wereldkampioen Wayne Mawer heeft in Viersel de F1 Diamond Race gewonnen. 5.000 toeschouwers zagen de Belg Nico Bertels brons halen. De Australiër haalde het voor Van Gaveren en Bertels.

In de F2 won Yves Verboven van de Grobbendonkse waterraceclub.

http://nnieuws.be/artikel/wayne-mawer-wint-diamond-race-viersel

 

Diamond waterskirace te Viersel

24/06/2012 om 03:00 door Carl Versteden

Foto: Koen Reyserhove

Zandhoven - Volgend weekend op zondag 1 juli gaat de 27ste editie van VIERSEL DIAMOND RACE, ’s werelds meest gekende waterski race, door. Dat de “HEL VAN VIERSEL” wereldfaam bezit is een feit!

De DIAMOND RACE winnen is voor de wereldtoppers een MUST.
Vorig jaar hebben wij een ongelofelijk spannende wedstrijd gezien tussen Chris Stout (AUS)
Troy Hooker (USA) en Marc Avela (SPA).

Ook dit jaar zal de voltallige wereldelite F1 aan de start verschijnen.
Niet alleen Tod Haig (USA) maar ook Wayne Mawer (AUS) zullen op het appel zijn !
De organisatoren hebben hun hoop gesteld op de Vlaamse atleten Steven Van Gaeveren, Kenny Weckx en Dave Van Steelant.

Ook in de F2 zullen onze Belgische topskiërs van de partij zijn. Maar ook vanuit USA met
Cameron King en Grant Turner is er deelname verzekerd en dan zijn er nog onze Europese
toppers.

Bij de dames zal Erin Saunders (USA) het opnemen tegen de Europese elite!
Onze formule 3 skiërs behoren eveneens tot de Europese top zowel bij de dames als de
heren en zullen ook onze driekleur verdedigen.
De DIAMOND RACE wordt zeker een goede waardemeter voor het opkomende Europese
Kampioenschap dat dit jaar zal plaats vinden in ons land.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blcve_20120622_002

 

Tienduizend bezoekers genieten van Hel van Viersel

 

2007

Diamond Race brengt wereldtop naar Albertkanaal

02 juli 2007 | Nikki Vertruyen

Meer dan tienduizend mensen zakten gisteren af naar de Diamond Race aan het Albertkanaal. Het publiek kon zien hoe de top van het waterski de Hel van Viersel probeerde te bedwingen

.http://1.standaardcdn.be/Assets/Images_Upload/2007/07/02/B2_GLT1E7DEH.1+RACE.jpg?maxheight=416&maxwidth=568&format=jpg

Velen kwamen speciaal kijken voor de knappe speedboten. Louis Verbraeken
© Louis Verbraeken

Het weer dreigde 's ochtends roet in het eten te gooien, maar gelukkig hielden de hemelsluizen zich in en konden de vele toeschouwers genieten van een zonnig waterskispektakel. Het publiek kon smullen van races in verschillende categorieën. Om 12 uur mochten de Euro Kids de spits afbijten. Later volgden de grotere vissen zoals de Junioren, Dames Formule 1, Formule 3 Heren, Seniors, Formule 2 Heren en de Formule 1 Heren die om ...

http://www.standaard.be/cnt/411eafh9

 

Drie waterskiërs uit Viersel naar WK

14 april 2007
Drie leden van WaterSki Club (VWSC), een van de grootste in België, werden door de Belgische Waterskitop geselecteerd voor het WK in Nieuw-Zeeland. ,,Ik ben er zeker van dat ze op een podium zullen staan'', zegt voorzitter Julius Leysen.

Dimitri Bertels en Vicky Leysen zijn grote kanshebbers op het WK Waterski in Nieuw-Zeeland. Louis Verbraeken
© Louis Verbraeken
In totaal zullen zes Belgische skiërs van 10 tot en met 19mei strijden voor een ereplaats op het Wereldkampioenschap Waterski in Rotorua in Nieuw-Zeeland. De VWSC telt drie grote kanshebbers: Dimitri Bertels (33) voor de Formule 1 Heren, Lena Feringa (26) voor de Formule 1 Dames en Vicky Leysen (17) voor de Formule 2 Dames. Volgens VWSC ...
http://www.standaard.be/cnt/gh1av9sf
Laatst aangepast op dinsdag, 28 april 2015 14:41
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner