26 | 09 | 2018
Waterskiracing - Wat
zondag, 02 maart 2008 13:30

Wat is waterskiracing?


Bekijk ons promofilmpje European federation waterskiracing : www.youtube.com/watch?v=fbDurkGHYBY

Waterskiracing is een van deze onbekende sporten.Het is gedefinieerd als een”extreme sport”,een kombinatie van snelheid,uithouding en vastberaadheid.De voldoening een race te beeindigen voelt goed,maar winnen is onbeschrijflijk.Zoals bij vele, weinig gekende sporten, valt er geen prijzengeld te verdienen.Sponsers zijn zeldzaam.Zo de deelnemers racen voor hun eigen voldoening.

 

Een skiraceteam bestaat uit een boot,piloot,observer en natuurlijk een of twee skiers.De piloot bestuurt de boot aan die maximale snelheid afhangkelijk van de kunde van de skier en de staat van het water.Het is de taak van de observer de snelheid, die de skier aankan aan de piloot mede te delen.Hij heeft ook een overzicht van wat er achter de boot gebeurt,en bepaalt zo mee de te volgen strategie.

 

De gebruikte ski is een speciaal ontworpen raceski.In vergelijking met een klassieke ski is een raceski veel langer,breder en zwaarder.Om van vlakkere water bij hoge snelheid te genieten is de koordlengte tussen de 50 en 60 meter.

 

Succes komt er door een goede teamwerking.De skier moet technisch onderlecht zijn,voldoende fit zijn en vooral hij moet het aandurven.De observer dient de ganse race geconcentreerd alle signalen van de skier op te volgen.De piloot stuurt de boot zo optimaal mogelijk rond het racecircuit. In samenspraak met de observer bepaald hij de optimale snelheid.Het doel is zo snel mogelijk te gaan zonder een val van de skier.

Laatst aangepast op zondag, 22 maart 2015 19:22